Izleti po Istri

Poleg spodnjih izletov skriva in odkriva Istra vsakič kaj novega. Za nadaljnje raziskovanje si oglej tudi:

Buzetski kanjon

Guncanje ob previsnih stenah Buzetskega kanjona

Blizu Buzeta je v kraškem osamelcu skrit kanjon, kjer je sicer tudi plezališče, a se obisk splača tudi neplezalcem. Skozenj je namreč urejena kratka pot, ki vodi mimo sedmih slapov in njih tolmunov, po vsem kanjonu pa so speljane zajle za lagodno poplezavanje ali celo spust z ziplinom. Če se kanjon obišče v času, ko je vode malo, slapov verjetno ne bo, zato pa se lahko del poti prehodi po strugi in občuduje balvane, ki jih je izdolbla voda.

Plezališče je lepo, a težko

Za raziskovanje kanjona z vsemi zajlami vred računaj 1-2 uri. Za celotno pot sedmih slapov, ki vodi do vrha kanjona in krožno zavije nazaj na izhodišče, pa po uradnih informacijah okoli 5 ur, vendar je poleti zanjo treba vzeti veliko vode in pokrivalo.

Slap Sopot in Pićan

Nepravi Sopot brez vode pri Buzetu

Pravi Sopot v bližini Pazina

Na lovu za želvo

Istra ima več slapov po imenu Sopot, eden je recimo pri Buzetu, kjer se nad visokim kraškim spodmolom voda pretaka skozi okroglo luknjo v stropu. Vendar ta vode nima že več let, medtem ko je “naš” Sopot pri Pazinu absolutno spektakularna geohidrološka tvorba v vseh letnih časih in vodostajih. Ko najdeš parkirišče v Škrbanih, do razgledišča na slap vodi kratka pot po peščenem kolovozu navzdol. Z vrha smo od daleč opazovali tudi želvo, ki je plavala po smaragdnem jezercu spodaj. Če greš čez mostič in levo, vodi strma potka do dna globeli, ob visoki vodi se je možno namočiti v jezercu, če ne pa sprehoditi po suhi strugi z džunglo naokrog. Ni slabo, če imaš s seboj Autan.

V bližini je na izraziti vzpetini še vasica Pićan, že od daleč opazna zaradi visokega zvonika. Po kamnitem jedru Pićana se sprehodiš v 10 minutah, obiskovalcev je malo in vaščanov še manj, z razgledne točke pod lipo na robu obzidja pa se vidi vsa Učka in Čepičko polje.

Uličice Pićana

Pićanski zvonik

Razgled proti Učki izpod Pićanske lipe

 

 

Brseč

pogled na kvarner

Pogled na Brseč s poti na Sisol

Vsi poznamo Brseč, ker je tako ljubka srednjeveška vas z dramatično lokacijo na robu sten, ki se jih dobro vidi recimo s trajekta Brestova-Porozina. Večina hiš v vasi je baje s 17. stoletja, na mnogih se najde kak napis v glagolici. Sredi vasi je picerija, zraven picerije nepreskušena konoba, malo naprej pa tudi trgovinica.
V hladnejših letnih časih je Brseč izhodišče za vzpon na Sisol, predvrh Učke, s katerega se nudijo čudoviti razgledi na Kvarnerski zaliv. Markirana pot se začne vzpenjati z glavne ceste nasproti odcepa za Brseč, če prihajaš s puljske strani; tam so tri stopnice in oznaka za Sisol. Do vrha je kako uro in pol, na vrhu pa očara tudi pogled na drugo stran in prepadne stene severnega pobočja Učke.

Selfi na vrhu Sisola

Vesela mularija na vrhu

Pogled z vrha proti Ćepićkemu polju

Druga opcija, še posebej poleti, je sprehod od vasi do rta Šip, kjer je super mesto za kopanje in skakanje v vodo. Ta pot se prične zadaj za vaškim zvonikom, je tudi markirana in traja do dol slabe pol ure.

Divji rt Šip in razčlenjena kraška obala

Stari Rakalj

Zaliv Raše je primeren tudi za raziskovanje z barko ali kajakom. Če plovil ni na razpolago, se da z avtom zapeljati v Stari Rakalj, kjer je s cerkvice na hribu lep razgled na Raški zaliv. V 10 minutah se s cerkvice spustiš do obale, kjer je celo povsem uporabna konoba, pa tudi pešpot do bližnje plaže.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vranjska draga

Spet ena od lokacij, ki je sicer tudi plezališče, drugače pa impozantna kraška udornica z belimi apnenčastimi stebri in drugimi kraškimi oblikami ter bujnim rastjem na dnu. Skozi Vranjsko drago vodi učna pot z info tablami, ki pojasnjujejo geotektonski nastanek te enkratne naravne znamenitosti.

 

Observatorij Višnjan
Kaštel Pietrapelosa
Jama Baredine

Stari Labin in Sentoninina pot

V starem Labinu je na glavnem trgu prijeten lokal v senci kamnitih obokov, kjer na kavi sedijo tudi lokalni umetniki in modrujejo z natakarjem. Nad starim jedrom je bil navdušen tudi tale bloger, mene pa bi bolj kot cerkvice zanimala Sentoninina pot do Rabca, ki bojda vodi ob tolmunih in malih slapovih do morja. Zaenkrat nepreskušeno, a bo gotovo kmalu prišlo na vrsto…